Fájdalommentes Fogászat, a Fájdalomcsillapítás Módjai és Lehetséges Mellékhatásai

Igenis létezik fájdalommentes fogászat,hatékony fájdalomcsilapítási módszerek és gyógyszerek alkalmazásával

Fájdalommentes fogászat?Ugyan már! – legyint a többség, miközben mástól hallott történetek vagy, egy nem kellő figyelmességgel és/vagy körültekintéssel elvégzett fogászati kezelés emlékei elevenednek fel előtte. Hadd hangsúlyozzuk, annak ellenére, hogy a fogászati kezelések nem tartoznak életünk legkellemesebb eseményei közé, azok nem járnak kéz-a-kézben az erős fájdalom érzettel. A fogászati kezelésekkel “párosított” fájdalomnak általában nincs reális alapja, azok leginkább csak a képzeletünkben léteznek. – hangsúlyozta a DENT ELITE vezető implantológusa.

Azt senki nem állítja, hogy a fogászati kezelés az élvezet egyik megnyilvánulási formája, de azt igen, hogy előbb vagy utóbb mindenkinek szüksége van rá élete során. Már pedig, ha ez így van jobb, ha elfogadjuk ezt a tényt, mert a végtelenségig elnyúló halogatás semmit nem old meg, sőt, csak rontja helyzetünket. Fontos tehát a pozitív gondolkodás, hinnünk kell abban, hogy létezik fájdalommentes fogászat, illetve fogászati kezelés. Ehhez kívánunk segítséget nyújtani ebben az írásban.

fájdalommentes fogászat

A titok nyitja az érzéstelenítés, a hatékony fájdalomcsillapítás. E sorok írója saját tapasztalat alapján állítja, hogy a fogászati kezelések legkellemetlenebb pillanata a fájdalomcsillapító injekció beadásával járó tűszúrás! Az kellemetlen, de csak pár másodpercig tart és a hozzáértően és szakszerűen beadott injekció csökkentheti ezt a fajta rossz érzést. Vannak, akiknek tűrőképessége olyan alacsony, hogy ilyen szintű fájdalmat sem képesek elviselni és az altatást választják, ami azonban – mint minden orvosi altatás, anesztézia – jár némi rizikóval.

Miután továbbra is állítjuk, hogy a fájdalommentes fogászat feltétele a hatékony érzéstelenítés, beszéljünk kissé részletesebben a legelterjedtebb fájdalomcsillapítási módokról. Elsőként különbséget kell tennünk helyi- és általános érzéstelenítésről. Az első onnan kapta a nevét, hogy ez esetben helyi, lokális érzéstelenítésről van szó az emberi test egy meghatározott területén. Helyi érzéstelenítés esetén a beteg a kezelés vagy beavatkozás során mindvégig a tudatánál vanéber állapotban. Általános érzéstelenítés(anesztézia) alkalmazásakor a beteg a beavatkozás alatt nincs öntudatánál, így fájdalmat sem érez. Ez a fajta fájdalomcsillapítás kizárólag aneszteziológus szakorvos felügyelete mellett alkalmazható.

Fontos megemlíteni, hogy egyetlen fogászati beavatkozás sem igényel általános (altatásos) fájdalomcsillapítást! A helyi érzéstelenítés tökéletesen megfel, még implantáció vagy bölcsességfog eltávolítása esetén is. Ebből következően ez az írás ugyan főként a helyi érzéstelenítéssel foglalkozik, de ejtsünk néhány szót az altatásban végzett kezelésekről is.

Mint korábban említettünk a fogászati beavatkozások nem igénylik az anesztéziát és a fogászatban több okból sem elterjedt Magyarországon. Egyrészt meglehetősen költséges: akár a kezelés árának többszörösébe is kerülhet, másrészt körülményes: altatóorvost, az altatáshoz szükséges speciális eszközöket igényel, mindezt a fogászati rendelőben.

fogpótlás

Amennyiben a páciens ennek ellenére ragaszkodik hozzá, ez a fajta fájdalomcsillapítás is lehetséges. Leggyakrabban szájsebészeti műtéteknél (implantáció, gyökércsúcs eltávolítás, amputációs műtét (resectio), komplikált gyökértömés és így tovább) kérnek a páciensek altatást.

A fájdalom elleni harcban a fájdalommentes fogászat legfontosabb fegyvere a fogorvos által végzett helyi érzéstelenítés, fájdalomcsillapító injekció formájában. Mindez korszerű és biztonságos módszerekkel és eszközökkel történik. Első lépés a szúrás helyének elzsibbasztása, hogy maga a szúrás se okozzon fájdalmat, majd vékony tűvel a kíván mennyiségű fájdalomcsillapító bejuttatása. Az érzéstelenítő szinte azonnal hatni kezd és néhány percen belül elzsibbasztja a kezelendő területet.

A következőkben s fogászati fájdalomcsillapítás lehetséges mellékhatásairól lesz szó. Jó hír, hogy helyi érzéstelenítés során szinte alig van mellékhatás. Leggyakrabban az fordulhat elő, hogy a zsibbadás jóval nagyobb területen következik be, mint a kezelendő rész, azonban ebben nincs semmi kóros.

Pislantási nehézség
Előfordulhat, hogy a páciens számára nehézkessé vagy lehetetlenné válik a pislantás az egyik, vagy minkét szemével.Ez az állapot néhány perctől a zsibbadás elmúltáigtarthat. Ilyenkor gondoskodni kell arról, hogy a szemgolyó ne száradjon ki, tehát a szemhéjat zárva kell tartani, például leragasztással.

Szemhéj-remegés
Az érzéstelenítés során ritkán bekövetkezhet kontrolálhatatlan szemhéj-remegés vagy az arcbőr bizonyos területeinek érzéketlenné válása. Emiatt sem kell aggódni, hiszen a fájdalomcsillapító hatás elmúltával, ezek a tünetek is tova tűnnek.

A fentieken kívül, érdemes még megemlíteni néhány további, rendkívül ritkán előforduló lehetséges mellékhatást. Ilyen például az érzéstelenítés hatására fellépő szívverés gyorsulás, amikor is az érzéstelenítő hatóanyaga néhány percig esetleg növelheti a szívverés gyorsaságát. Ha ilyesmit tapasztal, közölnie kell az orvosával.

Előfordulhat, hogy a fájdalomcsillapító szert befecskendező tű egy véredényt talál el, s ennek következtében vérömleny keletkezik a szúrás helyén. Emiatt sem kell aggódni, mert a keletkezett hematorna néhány napon belül természetes úton felszívódik.

Végül, rendkívül ritkán, de megesik, hogy a tű közvetlenül eltalál egy idegszálat és ilyenkor a zsibbadás mellett fájdalomérzet is kialakulhat, ami napokig vagy akár hetekig nem múlik el.

Egészséges fogazat nélkül nem beszélhetünk általános egészségről! Ezért is fontos, hogy legalább félévente látogassunk el fogorvosunkhoz, hogy megelőzzük a későbbi komolyabb beavatkozás szükségességét. Ne hagyjuk, hogy egy hibás fájdalomérzet feltételezés miatt halogassuk fogazatunk rendszeres ellenőrzését.

A leírtakból nyilvánvaló, hogy a fájdalommentes fogászat nem egy páciens nyugtató szlogen, hanem megfelelő körülmények és feltételek mellett a valóság. Elmondhatjuk, hogy a helyi érzéstelenítések és fájdalomcsilapítási technikák alkalmazásával a fogászati kezelések teljesen fájdalommentesek!

Leave a comment